Our Rajasthan Class 6 Solutions Chapter 3 Sources of History

Our Rajasthan Class 6 Textbook Solutions Chapter 3 Sources of History


I. Write the correct answers of the following questions given in bracket:

Question 1.
Who is the writer of Vansh Bhaskar ?
(a) Banki Das
(b) Shyamal Das
(c) Suryamall Misan
(d) Dayal Das
Answer:
(a) Banki Das.

II. Fill in the blanks:

Question 1.
A record written in praise is called ____________
Answer:
Prashasasti

Question 2.
Engraved in Sanskrit ____________ Inscription gives the information till the period of Rawal Samar Singh.
Answer:
Cheerwa

III. Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Write names of any three prominent forts of Rajasthan.
Answer:

  1. Chittor Fort
  2. Ranthambhore Fort
  3. Meharangarh.

Question 2.
What are archaeological sources?
Answer:
The relics of ancient times which help us to understand the context of places and incidents are called archaeological sources.

Question 3.
Explain the contribution of currencies in writing of History?
Answer:
Religious, political and economic condition of certain period is known through currencies which is helpful in writing history.

VI. Short Answer Type Questions

Question 1.
What are Tamra Patra’ and what information we get through these?
Answer:
Tamra Patra: Writings engraved on copper’s large-small plates are called Tamra Patra’. Related to charity and virtue (punya) these are also called ‘Dan Patras’. Through these we come to know about the kings, period, festivals, religion, lands, types of lands, measurements and charity etc.

Question 2.
Give the information about Rajasthan’s prominent historical texts.
Answer:
Literature plays an important role in knowing history.

  1. We get the help from Veda-Purana, Ramayana, Mahabarat, Buddhist and Jain texts to know the ancient history of Rajasthan.
  2. We get the description of achievements of Chauhans by epic, ‘Prathiviraj Vijay’ written by Jayanak in latter part of the 12th century.
  3. Through Nayan Chand Suri’s epic ‘Hammeer Mahakavya’ we get the information about history of Chauhans along with Allauddin Khilji’s Ranthambore victory as well as the social, religious, condition of that time.
  4. Prithvi Raj Raso, Vachnika of Achal Das Khinci, Padmnabh written Kanhad Dev Prabandh, Dalpat—Vilas written by Dalpat Singh of Bikaner, Vachnika written by Khidiya Jagga etc. are especially noteworthy.
  5. Nainsi’s Khyat, Dayal Das’s Khyat, Khyat of Jodhpur state, helps us to know the history.
  6. Persian – Urdu literary texts (Persian—Urdu Tvarikho) helps us to understand the history of medieval Rajasthan specially.
  7. The historical texts ‘Annals and Antiquities of Rajasthan’ and “A Journey of western Rajasthan” written by Colonel James Todd, “Vansh Bhaskar” written by the great writer of Bundi Suryamall Misan, ‘Veer Vinod’ written by poet laureate Shyamal Das, History of Marwar State (Marwar Rajya Ka Itihas) written by Vishweshar Nath Reu, History of Udaipur, Jodhpur, Sirohi, Dungarpur, Banswara and Pratapgarh written by Gauri Chand Ojha are notable.

(Other Important Questions)
Multiple Choice Questions

Question 1.
The means of knowing the history of Pratiharas:
(a) Inscription of Cheerwa
(b) Ghatiyala Abhilekh
(c) Bijoliya Inscription
(d) Kiradoo Abhilekh
Answer:
(b) Ghatiyala Abhilekh

Question 2.
The text written by poet Shyamaldas:
(a) Kanhad Dev Prabandh
(b) Vansh Bhaskar
(c) Hammeer Mahakavya
(d) Veer Vinod
Answer:
(d) Veer Vinod

Fill in the blanks

Question 1.
The art and skill can be seen in the relics of ___________ (Neem Ka TTiana, Sikar) Copper Culture.
Answer:
Ganeshwar

Question 2.
___________ inscriptions are important resources to know the history of Chauhans.
Answer:
Bijoliya

Question 3.
Writings engraved on copper’s large-small plates are called ___________
Answer:
Tamra Patra.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Define Prashasti.
Answer:
Inscriptions written in praise are called Prashasti.

Question 2.
Write the names of any two archaeological sources.
Answer:

  1. Records (Abhilekh)
  2. Currencies.

Question 3.
In which style are records found?
Answer:
These are found in various langauges in both the forms poetry and prose.

Question 4.
Name any two records found in Rajasthan.
Answer:

  1. Nagri record
  2. Ghatiyala abhilekh.

Question 5.
What did we obtain from excavation?
Answer:
We obtained earthenware, bowls, dishes, incense pots, lamps from excavation.

Question 6.
From which places in Rajasthan did black and red earthen-ware obtain from excavation?
Answer:
Black and red earthenware were obtained from Jodhpura (Jaipur) and Noh (Bharatpur).

Question 7.
Who is the author of Kanhad Dev Prabandh?
Answer:
The author of Kanhad Dev Prabandh is Padmnabh.

Question 8.
What things are described in the famous Khyat thematic literature?
Answer:
In Khyat thematic literature there is a description of establishment of famous Rajput dynasties, lineage of kings, state area, etc.

Question 9.
Write the names of any two famous Khyat.
Answer:

  1. Nainsi ri Khyat
  2. Banki Dari Khyat.

Question 10.
Name the famous historical text composed by Colonel James Todd.
Answer:
‘Annals and Antiquities of Rajasthan’.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Which material is included in archaeological sources? ‘
Answer:
Following materials are included in archaeological sources:

  • Records (Abhilekh),
  • Monuments,
  • Currencies,
  • Vessels and artworks from excavation,
  • Copper Plates.

Question 2.
What do you understand by ‘Records’ (Abhilekh)?
Answer:
Records:These are found engraved on inscriptions (plates of stones), stone edicts (big blocks of stone), pillars, buildings, walls of caves, idols-statues, stupas, monasteries, ponds, blocks erected in farms and copper plates.

Question 3.
Describe the importance of records (abhilekh).
Answer:
Importance of records:

  • On these records the names, and the dates of incidents, administrative duties, decrees and ordlers of kings, their dependents, queens, princes, feudal lords are mentioned.
  • We get the knowledge of contemporary political, religious, cultural life through these.

Question 4.
Tell us about the major records found in Rajasthan.
Answer:
Major records of Rajasthan:
The major records found in Rajasthan are Nagri record, Kanswa record, Ghatiyala record, Kiradoo record, Nandsa and Barnalayup (pillar) inscription, Samoli inscription etc. We get the information about religious arrangement, types of Yajnas, land and Dravyadaan (Material donations), political boundary etc., from these.

Question 5.
Describe the major monuments of Rajasthan. What information does these provide?
Answer:
Forts of Chittor, Jalore, Gagron, Ranthambore, Amemr, Meharangarh, Taragarh, Kumbhalgarh etc. are important among Rajasthan. Except these buildings, Rajaprasad (palaces), public buildings, bathrooms, homes of the commons, Vihars, Monasteries, Chetya, Stupas, Temples, Stepwells, Tombs, Wells etc. are also monuments. These also provides the knowledge of contemporary architecture, religious beliefs,worship methods, conscience of human and prosperity.

Question 6.
Who composed the epic ‘Hammeer Mahakavya’? What information does this provide?
Answer:
Nayan Chand Suri composed the epic ‘Hammeer Mahakavya’. Through ‘Hammeer Mahakavya’ we get the information about history of Chauhans along with Allauddin Khilji’s Ranthambhore victory as well as the social, religious condition of that time.

Long Answer Type Questions

Question 1.
Describe currencies as a source of knowing history.
Answer:

  • Currency is the archaeological material for the source, of history.
  • Religious, political and economic condition of certain period is known through currencies or coins, stamps or other symbols.
  • Symbols, language, script, year, names with samvat and purity of metal, measurements etc. graved on the currencies, give us the knowledge about the prosperity of that period.
  • Coins also indicate the power of king and state.
  • Coins and currencies excavated from Ahad, Red, Bairtah, Rangmahal, Sambhar, Sukhaniya gives information about the period of dynasty, rule, kingdom, and occupied borders of chhatraps, Maalavas, Chauhans, Guhils etc.

Question 2.
Describe vessels and artefacts as sources of history.
Answer:

  • Vessels and artefacts have great importance as a source of history. We have obtained vessels and artefacts excavation.
  • In the Artwork we see the drawings on vessels, engravings on pillars, and the workmanship on doors and windows (gokhars).
  • The vessels obtained and their structure, polish, colour, etc. depicts the excellent art of that period.
  • We can understand the art and skill of our ancestors from the earthenware, bowls dishes incense pots, lamps excavated from different places in Rajasthan.
  • The art and skill can be seen in the relics of Ganeshwar (Neem ka Thana, Sikar) Copper Culture, black and red earthenware obtained from Jodhpura (Jaipur) and Noh (Bharatpur), Prastar (engraved stones/jewels), Falak (banners) etc. obtained from Ahad and Gilund.

Our Rajasthan Class 6 Solutions Questions and Answers